Wat te doen in de (moes)tuin in Januari

Januari

Wat te doen in de tuin

In januari kun je de tuin lekker met rust laten. Voor de één komt dat goed uit na een heerlijke maar o zo drukke december-maand (ik hoor bij deze categorie), terwijl de ander het juist wel prettig vindt om wat in de tuin te klungelen.

Hier en daar kan wat snoeiwerk nodig zijn aan frambozen- en bessenstruiken. Bij vorstvrij weer kan wat worden gespit op plekken waar veel is gelopen en kan de composthoop even wat omgegooid worden. Half verteerde compost kan worden verspreid over braakliggende stukken grond of rond de stammen van (fruit)bomen. Eventueel moeten de citrusboompjes beschermd worden door ze af te dekken met plastic. De kakis (op sinaasappels lijkende wat laf smakende vruchten, maar in de cointreau gedrenkt, leveren deze producten nog best een lekker toetje op) kunnen geplant worden.
De plastic tunnels kunnen vast neergezet worden en de koude bakken (châssis) kunnen in gebruik genomen worden om de eerste gewassen te zaaien. Zorg voor een goed losgemaakte grond en bedek deze met zaaigrond (een mengsel van turf en zand).
In deze maand (hangt uiteraard van de temperatuur af) kan voorzichtig wat gezaaid worden: wintersla bijvoorbeeld of de eerste radijs en vroege worteltjes of selderie en zomerkooltjes. Eventueel zaaien onder glas van aubergines, peper, paprika, prei en tomaten. Het planten van knoflookteentjes kan ook nog best deze maand alsmede het leggen van de tuinbonen. Rondom de in het afgelopen najaar gelegde tuinbonen die nu zijn opgekomen, kan de aarde wat opgehoogd worden. Wie vroeg aardappelen wil poten – de poters zijn nu al te krijgen in diverse winkels en tuincentra – moet erop letten dat van tijd tot tijd de spruiten worden weggenomen.
Deze maand kan ook worden besteed aan het nadenken en het maken van een teeltplan. Denk wel aan de wisselteelt, dus laat alle gewassen van een groep een plaatsje opschuiven. Daardoor raakt de grond niet uitgeput. De groenten en kruiden worden onderverdeeld in bladgewassen, knolgewassen, ui-achtigen en peulvruchten. En nog een vak voor diversen. Houd er bij de indeling rekening mee dat aardappelen, tomaten, aubergines tot dezelfde familie behoren. 
In februari gaan we ons onder andere bezighouden met het preventief behandelen van struiken, voorbereidingen, opruimen, schoonmaken etc. Tot februari!

Succes!