"Wonen en werken in Frankrijk"

Deze keer praat ik met Roelien Hoven, 51 jaar, moeder van vier dochters en wonend afwisselend een week in Frankrijk en dan weer een week in Nederland.
Roelien is werkzaam als zelfstandig commercieel agent, in het Frans heet dat Negociatrice en immobilier, bij Propriétés-Privées.

Haar dochters 25, 19 en 18 jaar (die laatste is een tweeling) werken en studeren in Nederland. De meiden hebben 10 jaar permanent in Frankrijk gewoond, het Franse lager en vervolgonderwijs gevolgd en zijn toen naar Nederland gegaan om daar hun studies verder te voltooien. Door week om week in Nederland te zijn, blijft er dus een heel regelmatig contact met de kinderen bestaan.

In Nederland was Roelien een beëdigd makelaar. In Frankrijk mag je je niet zomaar makelaar noemen en daarom heeft Roelien gekozen voor de constructie om als zelfstandig commercieel agent zich aan te sluiten bij Propriétés-Privées. Het geeft haar de volle vrijheid haar “eigen winkel” te beheren en toch ook de mogelijkheid om gebruik te kunnen maken van allerlei diensten op het gebied van deskundigheidsbevordering en innovatie van het vak.

In Nederland woonden Roelien en haar gezin in Norg waar ze een makelaardij hadden met drie kantoren (Groningen,  Roden en Norg). Die makelaardij is verkocht en in 2004 zijn ze naar Frankrijk vertrokken. Ze hadden een hotel gekocht bij Saint Vincent de Cosse. Een hotel met bijgebouw, grote keuken en bar en nog vijf te verhuren woningen erbij. Het hotel was nog steeds in bedrijf en ook bij Roelien zat het vol van april tot oktober. Keihard werken, maar met veel plezier en succes.

Maar de makelaardij bleef trekken aan Roelien. In 2010 neemt ze die draad weer op en in 2012 wordt het hotel verkocht. Inmiddels waren ze druk bezig met de bouw van een nieuwe séchoir à tabac in Beynac waar ze vervolgens zijn gaan wonen.

In 2014 gaat het gezin terug naar Nederland En de dochters vervolgen hun studie. Knappe klus, want ze hadden immers volledig Frans onderwijs gevolgd, leren schrijven en lezen etc. De oudste zat in de afrondende fase van haar studie en de jongste drie doorlopen zonder problemen eerst de Havo en daarna zijn ze een HBO-opleiding gaan volgen.
Behalve dat Roelien door het systeem van week op/week af, bij haar dochters kon zijn, maakte de week in Nederland het ook mogelijk dat ze haar klanten (potentiële kopers en verkopers van onroerend goed) persoonlijk kon spreken en zo een goed beeld van wensen kon krijgen. Dat werkte uitstekend. En daarnaast stelde het haar in de gelegenheid om in Nederland ook voor haar werk relevante beurzen te kunnen bezoeken. Het mes sneed dus aan 2 kanten.

De liefde voor het wonen in Frankrijk ontstond trouwens al in 2000 toen er bouwgrond werd gekocht in het noorden van de Dordogne. De ontwikkeling van twee woningen was de vuurdoop van de onroerend goed avonturen in Frankrijk. Na hier een paar jaar met het gezin regelmatig vakantie te hebben gevierd werd de knoop om te emigreren doorgehakt.

Roelien vindt haar werk duidelijk leuk en uitdagend, ze vindt het kontakt met de kopers en verkopers leuk. Het is een sport om mensen te helpen hun ideeën helder te krijgen, te helpen bij het maken van keuzes etc. Het is fijn als je mensen aan een huis kan helpen dat goed om ze heen past of mensen te helpen hun onroerend goed te verkopen op een acceptabele manier.

Tegenvallers of dingen waar je niet op had gerekend?
Roelien noemt het zelf geen tegenvallers maar meer aandachtspunten. De bureaucratie in Frankrijk is groot en veelomvattend. Je kunt het nog zo graag willen, maar dingen snel regelen is er niet bij. Moet je iets regelen dan moet je er minimaal een halve dag voor uittrekken. Maar als je het hebt geregeld, dan ben je ook heel blij dat het je toch maar weer is gelukt.
De Fransen zijn niet vervelend of zouden proberen je het expres moeilijk te maken. Roelien gelooft daar niet in. Er is gewoon een duidelijk verschil in cultuur en werkwijze van bijvoorbeeld het administratieve apparaat in Frankrijk. Je moet eraan wennen dat dat meer tijd
vraagt.
De winter is een tijd die Roelien zeer kan waarderen. Het is minder druk met de makelaardij, het geeft je de gelegenheid om meer tijd te hebben voor elkaar maar ook voor nieuwe ontwikkelingen op het gebied van onroerend goed. Roelien heeft daar veel belangstelling en interesse voor.

Haar klantenkring is divers. Van haar kopers/verkopers is 90% buitenlander. De meesten zijn Engels, Belgisch of Nederlands, maar ook veel mensen komen uit Australië en Amerika. Dat zijn vooral ouders waarvan de kinderen naar Europa willen komen, of zijn gekomen om te werken of te studeren.

Wat zou je voor adviezen aan anderen willen meegeven. Roelien heeft er wel een paar:

  • doe vooral geen overhaaste dingen. Niet in april komen en in juni de koop willen sluiten.
  • laat je uitgebreid en goed informeren over wat er mogelijk is en ga daar nog eens een keertje op zitten kauwen
  • vertrek ook niet halsoverkop uit Nederland
  • zorg ervoor dat je geld achter de hand hebt
  • realiseer je dat in sommige sectoren op de arbeidsmarkt het salaris lager ligt dan in Nederland. Bijv. de zorg
  • wees je bewust van het feit dat als je een bedrijf start, bijvoorbeeld een bouwbedrijf of een horecabedrijf en bij je in de directe omgeving zit eenzelfde Frans bedrijf, je te maken kunt krijgen met wat we hier maar “bedrijfsjaloezie” noemen. Als ze aan je vragen: “hoe gaat het met je bedrijf” dan is het niet handig om je succes breed uit meten. Beperk je tot het typisch Franse antwoord: “ca va”.

Roelien komt nog even terug op haar werksituatie bij Propriétés-Privées. Ze noemt het een volledig op internet gerichte makelaardij waar 1300 commerciële agenten over heel Frankrijk, bij zijn aangesloten. Roelien werkt in een equipe van totaal 4 personen. Roelien, Nederlandse en nog drie Franse collega’s.

Roelien is bezig om binnen Propriétés-Privées een internationale equipe voor de buitenlandse kopers en verkopers op te bouwen en daarvoor is ze op zoek naar mensen die goed Engels en Frans spreken. Die belangstelling hebben voor de wereld van het kopen/verkopen van onroerend goed. Zij kan ze opleiden en coachen. Het is een leuke baan, zegt ze en er is een goede boterham in te verdienen.
Laat het weten aan de redactie van Eau de Vie (klik hier) en wij geven het door aan Roelien.

Je opvolging van je bedrijf Roelien, hoe ga je dat doen?
Grote grijns op haar gezicht: “ik hoop dat één van mijn dochters mij gaat opvolgen, dat zou ik prachtig vinden”.

Leuk gesprek, met een leuke, enthousiaste en actieve vrouw.

Anna