WIJ WENSEN IEDEREEN HELE PRETTIGE KERSTDAGEN EN EEN HEEL GELUKKIG EN GEZOND 2019 **** BORREL EAU DE VIE 4 JANUARI VANAF 17.00 UUR BIJ ****LO SENT MARTIN ****, LE BOURG, COUX-ET-BIGAROQUE
Loading...
RECEPTEN

Witlof

RECEPT LOF UIT DE OVEN

Een van mijn favoriete smaakcombinaties is gekookte ham met hard gekookt ei. Iedere ochtend eet ik een boterham met een plak ham en een hard gekookt eitje. Iets anders hoef ik niet ’s ochtends en wil ik ook niet. Ook in het diner werkt die combinatie voor mij. Asperges met ham en ei, boterjus over de krieltjes en afgemaakt met wat peterselie en nootmuskaat. Daar eet ik mijn vingers bij op! Maar verse asperges zijn maar een korte tijd verkrijgbaar. Witlof daarentegen is het hele jaar verkrijgbaar en witlof laat zich ook heel goed combineren met ham en ei.

Ik neem per persoon een stronkje witlof. Kook die in z’n geheel vijftien minuten in water tot de blaadjes er wat glazig gaan uitzien. Heel goed laten uitlekken (het stronkje heeft de neiging veel water vast te houden) en omwikkelen met een plak ham. Het omwikkelde stronkje in een ovenschaal leggen met net zo veel andere witlofstronkjes als je eters hebt en het geheel (royaal)
bedekken met plakjes kaas.

Ieder moet maar bepalen welke kaassoort (oud, jong, pittig of meer neutraal) bij hem/haar past, zolang de plakjes kaas maar goed smelten in de oven. Het geheel in een voorverwarmde oven op 200-250 graden gratineren. Hoe lang dat moet hangt af van hoe warm je stronkjes nog zijn als je ze in de oven zet. Meestal bij mij twintig minuten. Hou het gewoon in de gaten. Als de kaas mooi gegratineerd is, is het goed. Ik serveer de witlof met per persoon een hard gekookt ei en gekookte aardappelen. Verder vlees is niet nodig, maar wel jus. Daarom zorg ik er voor dat ik altijd een kom jus (van eerdere vleesbraadsels) in de ijskast heb staan, niet alleen voor lof uit de oven maar ook voor bij andere gerechten.

Een noodgreep bij geen jus in voorraad: doe een scheut witte wijn en een klont boter in de ovenschaal voordat je gaat gratineren. Samen met het vocht dat de stronkjes nog loslaten, vormt dit een bleke jus, maar echte jus vind ik toch lekkerder.

 Beer

 
ONZE KEUZE